Ahdistaako Ukrainan sota? Vinkkejä huolen helpottamiseen

Uutisotsikot huutavat: katso uusimmat kuvat Ukrainan sodasta. Tiktokissa leviää ahdistavia videoita. Sinulla on ehkä sukulaisia tai ystäviä, jotka asuvat Ukrainassa tai ovat sieltä kotoisin. Joku puhuu siitä, että Venäjä saattaa hyökätä Suomeen.

Sota on aina kriisi. Kriisit ovat järkyttäviä ja ahdistavia, usein äkillisiä, arkea rikkovia mullistuksia. Ihminen joutuu tilanteeseen, jossa aikaisemmat kokemukset eivät aina riitä uuden, äkillisen tilanteen ymmärtämiseen, sen psyykkiseen hallitsemiseen ja siitä selviytymiseen.

Kriisit ovat osa elämää ja meillä ihmisillä on taitoja ja tietoa miten selviytyä niistä. Henkilökohtaiset kokemukset, selviytymis- ja sopeutumiskeinot vaihtelevat huomattavasti. Kriiseissä tilanteet ja tunnelmat voivat muuttua nopeasti. Kriisitilanteessa on täysin normaalia olla huolestunut, peloissaan, ahdistunut tai tuntea esim. voimattomuutta tai aggressiivisuutta. Koronakriisi on kaikkien muistissa ja Ukrainan sota saattaa tuoda myös ikäviä muistoja esim. etäkouluajalta tai jostakin elämäsi aiemmasta kriisistä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse kannatella vaikeita tunteita yksin, vaan on olemassa keinoja helpottaa sitä.

Kokeile näitä:

  • Puhu. Kerro kavereille, vanhemmillesi, opettajalle tai muulle koulun henkilökunnalle (kuten kuraattorille tai psykologille) olostasi. Sinun ei tarvitse jäädä yksin. Kavereilta voi saada vertaistukea ja aikuiset voivat tarjota kuuntelevan korvan.
  • Rajoita uutisten lukemista. Huomaatko, että ajaudut uudestaan ja uudestaan uutisten äärelle ja skrollaat läpi taas uusia kuvia sodasta? Vähennä uutisten lukemista ja pidä päiviä, jolloin et selaa uutisia.
  • Elä mahdollisimman normaalia elämää. Kriisitilanteissa ihan tavallisen arjen eläminen helpottaa eniten. Tee etenkin asioita, jotka saavat hyvän olon aikaan ja mielen pois uhkakuvista.
  • Joskus toiminta auttaa. Voit jutella vanhempiesi kanssa esimerkiksi siitä, voisitteko yhdessä lahjoittaa rahaa Ukrainan sodan uhreille tai vaikkapa järjestää kirppiksen, jonka tuotot menevät tukijärjestlöille.
  • Tukeudu karvaisiin ystäviin. Onko perheessäsi tai kaverisi kotona lemmikki? Koiran, kissan, kanin tai muun eläimen paijaaminen lisää mielihyvähormoni oksitosiinin eritystä ja vähentää stressitasoa.
  • Muista, että tunteet ovat vain tunteita. Pelkosi ei aiheuta sodan pahenemista ja toisaalta se, että teet mukavia asioita ja tunnet mielihyvää, ei ole pois ukrainalaisilta. Älä yritä torjua vaikeitakaan tunteita, vaan pysähdy hetkeksi niiden äärelle. Puhuminen, kirjoittaminen (toiselle ihmiselle tai päiväkirjaan), piirtäminen ovat kaikki oivia keinoja käsitellä tunteita ja helpottaa oloa.
  • Voit kokeilla myös erilaisia ahdingonsäätökeinoja: kiinnitä huomiosi muualle (kuten katso lempisarjaasi tai mene ulos), rauhoita itseäsi aistien avulla (syö jotain hyvää, tuoksuta jotain miellyttävää, mene suihkuun ja tunne vesi ihollasi…), harrasta raskasta liikuntaa tai hämää ylikierroksilla käyvää hermostoasi kylmäaltistuksella (riittää se, että pidät kylmää pakastepussia niskaasi/rintaasi/ranteitasi vasten tai valutat oikein kylmää vettä ranteillesi).
  • On myös olemassa erilaisia maksuttomia puhelin- ja chat-palveluita, joissa jutella: katso tämä listaus ja valitse sopivammalta tuntuva palvelu.

Lämpimin terveisin,

koulukuraattori-Katja