Koulukuraattorin kuusi vinkkiä hyvään ja turvalliseen joululomaan

Koulukuraattorin kuusi vinkkiä hyvään ja turvalliseen joululomaan

Joululomalla rentoudutaan syyslukukauden kiireistä. Joillekin nuorille ajatus joululomasta herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Osassa perheitä loman aika ei ole helppoa ja leppoista yhdessäoloa läheisten kanssa. Ilman koulun tuttuja rutiineja ja luotettavia aikuisia, olo voi tuntua turvattomalta.

Loma-aikoina moni paikka sulkee ovensa. Kavereiden kanssa voi ehkä jutella, mutta sitä kautta ei aina löydy ratkaisua, vaikka se voikin lohduttaa. Haluan kuitenkin kannustaa kaikkia nuoria, joiden joululomaa varjostaa vaikea kotitilanne tai mieltä painaa jokin huoli, juttelemaan jollekin lähellä olevalle luotettavalle aikuiselle. Yksin ei tarvitse jäädä, ja pian loman jälkeen me koulun kuraattorit ja psykologit olemme taas tavattavissa.

Sinulla on oikeus nauttia joululomastasi. Tässä muutamia asioita, joista tapaamieni nuorten mukaan syntyy mukava ja turvallinen joululoma:

  • Nauti omasta, ihanasta seurastasi. Aloita vaikka päiväkirjan kirjoittaminen – tunteiden ja ajatusten jäsentäminen on hyvä keino lievittää pahaa oloa. Kokeile vaihtoehtona etsiä lehdistä sellaisia kuvia ja tekstejä, jotka kuvaavat fiiliksiäsi, ja tee niistä taidetta. Tee oma spotify-lista sellaisista biiseistä, jotka antavat voimaa.
  • Tee jotakin kivaa kaverin kanssa. Leffailta, leivonta- ja ruoanlaitto, liikuntakokeilut, videoiden tekeminen, valokuvaus, askartelu, piirtäminen ja luontoretki kohottavat lomamieltä
  • Tutustu Oivamieli-sovellukseen (https://oivamieli.fi/), josta voisi olla apua esimerkiksi stressin, alakulon, ahdistusoireiden tai uniongelmien lievittämiseen. Lataa sovellus älypuhelimeen tai tee harjoituksia kotikoneella.
  • Joskus kotona on turvaton olo. Mieti etukäteen, miten toimia, jos aikuisten seurassa syntyy pelottava tai vaarallinen tilanne. Voit esimerkiksi soittaa hätäkeskukseen (112), lasten auttavaan puhelimeen (https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/), lähipiirisi luotettavalle aikuiselle, tai mennä kaverille tai naapuriin. Voit tallentaa puhelinnumerot valmiiksi ja sopia kaverin kanssa, miten toimitte yhdessä. Voit myös chattailla luotettavien ammattilaisten kanssa Sekasin-chatissa (https://sekasin247.fi/), jos kaipaat kuuntelevaa aikuista.
  • Vältä, jos mahdollista, sellaisia tilanteita, joissa joutuisit katsomaan aikuisten päihteiden käyttöä. Voisitko mennä ystäväsi perheen luokse nauttimaan rennosta meiningistä? Olisiko sukulaisissa tai vaikkapa kummeissa sellaisia henkilöitä, joiden luokse voisit mennä lomailemaan ja viettämään omaa aikaa? Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa sijaitsevat myös Nuorten turvatalot, jonne voi majoittua väliaikaisesti. (https://www.punainenristi.fi/hae-tukea-ja-apua/nuorten-turvatalosta)
  • Netissä on erilaisia hyödyllisiä sivustoja, joista voit saada tietoa vaikeisiin tilanteisiin ja lievitystä erilaisiin mielen päällä oleviin asioihin kuten Nuorten Mielenterveystalo (https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/Pages/default.aspx), Suomen mielenterveysseura (https://www.mielenterveysseura.fi/fi)

Jos huolet painavat vielä joululomankin jälkeen, toivon että rohkaiset mielesi ja tulet juttelemaan kuraattorille tai muille oppilashuollon työntekijöille! Olet ajatuksissani myös lomalla – paljon voimia ja halauksia sinulle.

Terkuin,

Leni Pennanen
Kuraattori

Kuva: Pexels.com